Herbata i demencja nie ma szans
20 marca 2017, 13:12W populacji 55+ codzienne picie herbaty o połowę zmniejsza ryzyko demencji. U osób genetycznie zagrożonych chorobą Alzheimera (nosicieli wersji genu apolipoproteiny E ApoE4) efekt zabezpieczający może być jeszcze większy, bo aż 86-proc.
Ochronne zmiany zachodzące w płucach po wyeliminowanym zakażeniu pneumokokami
18 maja 2017, 12:32Wyzdrowienie z bakteryjnego zapalenia płuc zmienia zainfekowaną tkankę: "nasiewa" płuca rezydentnymi komórkami T pamięci immunologicznej (ang. resident memory T cells, TRM).
Paniom wystarczy minuta dziennie, by poprawić stan kości
19 lipca 2017, 12:16Wystarczy minuta ćwiczeń dziennie, by poprawić stan kości u kobiet. Naukowcy z Uniwersytetów w Exeter i Leicester odkryli, że panie, które oddawały się krótkim bardzo intensywnym ćwiczeniom fizycznym, miały kości w lepszym stanie niż ich niećwiczące rówieśniczki
Toxoplasma gondii może być bardziej niebezpieczna niż sądzimy
14 września 2017, 10:37Toxoplasma gondii, pierwotniak wywołujący u zwierząt toksoplazmozę, jest prawdopodobnie znacznie bardziej niebezpieczny dla człowieka, niż się powszechnie uważa. Cykl rozwojowy pasożyta obejmuje liczne gatunki zwierząt, w tym gryzonie. U zarażonego gryzonia pierwotniak wpływa na mózg tak, by ten mniej bał się kotów
Zjadł 7 kg ciał obcych i prawie przypłacił to życiem
27 listopada 2017, 12:58Gdy 35-letni Maksud Khan trafił do Satna's Sanjay Gandhi Hospital, lekarze podejrzewali zatrucie pokarmowe (mężczyzna od 3 miesięcy uskarżał się na bóle brzucha). Badanie endoskopowe ujawniło jednak, że w jego żołądku znajduje się prawie 7 kg ciał obcych.
Mikrobiom skórny humbaków
15 lutego 2018, 07:02Nowe badanie rzuciło nieco światła na mikrobiom skóry zdrowych humbaków (długopłetwców oceanicznych).
Gorzka czekolada: i na odporność, i na pamięć
25 kwietnia 2018, 11:25Gorzka czekolada (zawierająca minimum 70% kakao) obniża poziom stresu i stanu zapalnego. Poprawia też nastrój, pamięć oraz odporność.
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
Badanie: prawie 40 proc. Polaków w ogóle nieaktywnych fizycznie
11 września 2018, 13:49Aż 38 proc. Polaków nie podejmuje aktywności fizycznej nawet raz w miesiącu, choćby takiej, jak rekreacyjne spacery, czy jazda na rowerze do pracy – wynika z najnowszego badania aktywności fizycznej i sportowej Polaków.
Plazma kwarkowo-gluonowa może być zapalnikiem wybuchu supernowych
7 stycznia 2019, 15:07W bardzo masywnych gwiazdach może powstawać plazma kwarkowo-gluonowa – ustaliła międzynarodowa grupa badaczy pod kierunkiem dra hab. Tobiasa Fischera z UWr. Ich zdaniem pojawienie się tych egzotycznych cząstek w ekstremalnych warunkach może prowadzić do wybuchów supernowych.